• 100% Glutenvrij gecertificeerd
  • Altijd vers brood
  • 9.7/10 Klanttevredenheid
  • Gratis verzending vanaf €30,-
Zondagssluiting Op zondag zijn wij altijd gesloten. Wij beschouwen de zondag vanuit onze christelijke geloofsovertuiging als rustdag waarop wij geen commerciële activiteiten doen. Om die reden is het op zondag niet mogelijk om een bestelling te plaatsen. Graag zien wij u op andere dagen van de week terug, We hopen op uw begrip en staan maandag tot en met zaterdag met veel plezier en inzet voor u klaar!

12x Feiten en fabels over coeliakie

Geplaatst op: 26-04-2023 15:37

De hele maand mei staat in het teken van coeliakie. Nog veel mensen en bedrijven weten niet precies wat coeliakie inhoudt en waar ze rekening mee moeten houden als er iemand met coeliakie komt eten. Daarom is deze maand super belangrijk zodat jullie beter worden begrepen maar vooral bij steeds meer mensen en bedrijven kunnen eten zonder zorgen!

We hebben een aantal leuke feiten en fabels op een rijtje gezet en zijn benieuwd welke jij goed hebt. Laat het weten in onze socials!

Je kan over coeliakie heen groeien

Afbeelding met Gluten, bakwaren, Basisvoedsel, brood  Automatisch gegenereerde beschrijving
Fabel: Coeliakie is een auto-immuunziekte. Auto-immuun betekent dat het immuunsysteem zich tegen het lichaam zelf keert. Het lichaam is overgevoelig voor gluten. Gluten is een eiwit dat in sommige granen voorkomt. Komt het lichaam in aanraking met gluten, dan beschadigen de darmvlokken. Hierdoor ontstaan onder anderen buikklachten. Je kan niet over een auto-immuunziekte heen groeien. De enige behandeling is het volgen van een glutenvrij dieet.

Gluten zit alleen in brood

Fabel: Niet alleen brood bevat gluten. Producten die altijd gluten bevatten zijn: tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut en keenkorn. De daaruit samengestelde levensmiddelen bevatten ook gluten, denk aan: meel, griesmeel, gort, zetmeel, (muesli) vlokken, paneermeel en deegwaren. Brood, gnocchi, pizza, pasta, noedels, gebak, bladerdeeg, koekjes, mueslirepen en bier zijn vaak ook gluten in verwerkt. Bij veel andere producten is het alsnog mogelijk dat ze gluten bevatten. Daarom is het heel belangrijk om alsnog altijd de lijst met ingrediënten op de verpakking te controleren. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer glutenvrije alternatieven.

 

Vlees, vis, fruit, groente, zuivelproducten, rijst, mais, aardappelen en peulvruchten zijn van nature glutenvrij

Feit: Je moet wel oppassen met kant-en-klare maaltijden. Het kan namelijk zijn dat de maaltijd een saus heeft die wel gluten bevat.  Ook moet je oppassen met bepaalde vleeswaren. Sommige vleeswaren bevatten namelijk tarwezetmeel. Het is daarom altijd belangrijk om de ingrediëntenlijst goed door te lezen.