- 100% Glutenvrij gecertificeerd
- Altijd vers brood
- 9.7/10 Klanttevredenheid
- Gratis verzending vanaf €30,-
Hoe snel klachten na het eten van gluten?
Geplaatst op: 09-02-2024 13:28
Het overkomt je. Per ongeluk gluten gegeten. Dit wordt een glutenfout genoemd. Het hoeft niet altijd aan jezelf te liggen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je zelf niet goed op hebt gelet, maar het kan ook zijn dat je glutenvrije wens niet goed is doorgekomen tijdens de bestelling bij een restaurant. Of er is sprake geweest van kruisbesmetting. Maar wat merk je als je per ongeluk toch gluten hebt gegeten? En wat moet je doen?
Hoe merk je dat je last hebt van gluten?
Als je last hebt van gluten, merk je dat meestal door darmklachten zoals buikpijn, diarree of obstipatie, en een algeheel gevoel van vermoeidheid. Deze klachten kunnen optreden na het eten van voedsel dat gluten bevat, zoals brood, pasta en gebak. De tijd die het duurt voordat je een reactie op gluten ervaart, verschilt per persoon. Sommige mensen ervaren symptomen binnen een uur na consumptie, terwijl anderen pas na een paar uur of zelfs een dag klachten krijgen. De intensiteit en soort symptomen kunnen ook verschillen per persoon
Wat gebeurt er als je glutenintolerantie hebt, maar toch gluten eet?
Wanneer iemand met glutenintolerantie of coeliakie toch gluten consumeert, kan dit leiden tot onmiddellijke en langdurige reacties. Naast de directe symptomen zoals buikpijn en diarree, kan het consumeren van gluten bij mensen met coeliakie ook leiden tot langdurige schade aan de dunne darm en andere gezondheidscomplicaties. Het is dus cruciaal voor mensen met een glutenintolerantie of coeliakie om strikt glutenvrij te eten en professionele begeleiding te zoeken bij het samenstellen van hun dieet. (mlds, 2023)
Wat je moet doen als je toch gluten hebt gegeten of gedronken?
Als je coeliakie hebt en toch gluten hebt gegeten of gedronken, is het belangrijk om direct terug te gaan naar een strikt glutenvrij dieet. Dit helpt om verdere schade aan de darmen te voorkomen en het herstel te bevorderen. De klachten kunnen variëren en zijn afhankelijk van je persoonlijke gevoeligheid. Neem contact op met je arts of diëtist voor advies en ondersteuning. Zij kunnen je begeleiden bij het managen van je dieet en het omgaan met onbedoelde gluteninname. (thuisarts, 2023)