- 100% Glutenvrij gecertificeerd
- Altijd vers brood
- 9.7/10 Klanttevredenheid
- Gratis verzending vanaf €30,-
4 onmisbare tips om glutenvrij eten in je eigen keuken makkelijker te maken!
Geplaatst op: 20-09-2024 12:37
Is jouw keuken volledig glutenvrij of moet je het delen met mensen die wel gluten eten? Wanneer je glutenvrij moet eten, kan je ervoor kiezen om met het hele gezin glutenvrij te eten. Maar niet al je huisgenoten zitten hierop te wachten en het kan ook best prijzig worden. Daarom geven we vier onmisbare tips om te zorgen dat je kruisbesmetting kan voorkomen en je de keuken makkelijker kan blijven delen met je gezin die wel gluten eet.
Glutenvrije apparatuur
Veel glutenvrije eters hebben hun eigen tosti-ijzer of broodrooster. Deze zijn niet erg prijzig in aanschaf en zo weet je zeker dat je glutenvrije brood niet wordt besmet met gluten wanneer je toast wil maken of een lekkere tosti. Plak er een ‘glutenvrij’ sticker van ons op zodat je zeker weet dat niemand er toch per ongeluk een glutenvol broodje in klaarmaakt.
Een aparte oven is natuurlijk erg lastig. Je kan je gerechten daarom het beste in een bakpapiertje vouwen zodat er geen kruimel gluten op kan waaien. Hoe je dit doet?
-
Je pakt een ruim stuk bakpapier en vouw het losjes om het product heen dat je wil afbakken, bijvoorbeeld een stokbrood of een afbakbroodje.
-
Vouw de randen een paar keer om zodat er geen kruimel meer in het pakketje kan komen.
-
Houdt er rekening mee dat het soms iets langer duurt voordat je broodje de gewenste kleur heeft gekregen omdat het bakpapier de warmte een beetje tegenhoudt.
-
Houdt het glutenvrije product goed in de gaten en kijk af en toe even tussendoor of het al klaar is voordat het verbrandt.
Glutenvrije snijplank
Wist je dat er restjes gluten achter kunnen blijven in snijplanken, ook al was je het zorgvuldig? Dit komt omdat er kleine inkepingen ontstaan op het oppervlak van de snijplank door het snijden, hier kunnen kruimels achterblijven dat je moeilijk kan schoonmaken. We raden daarom altijd aan om een aparte snijplank te gebruiken voor al je glutenvrije etenswaren.
Tip! Bestel onze handgemaakte houten plank met het logo er op waar glutenvrij op staat! Zo weten je huisgenoten ook direct dat dit jouw plank is die alleen voor glutenvrije producten gebruikt mag worden. Was hem altijd apart af met de hand en niet in de vaatwasser, omdat er dan alsnog kruimels met gluten in de plank kunnen gaan zitten van de andere vaat.
Glutenvrij beleg
Veel beleg voor op brood is gewoon glutenvrij, zoals smeerboter, kaas of ham. Controleer wel altijd het etiket van bewerkt vlees en smeersels zoals pasta. Er kan een ingrediënt met gluten of er kunnen sporen van gluten in zitten.
Veel mensen denken er niet over na, maar iedereen pakt vaak met zijn eigen mes smeerboter uit het pakje waar je de boterhammen mee smeert. Een groot gevaar voor kruisbesmetting met gluten!