• 100% Glutenvrij gecertificeerd
  • Altijd vers brood
  • 9.7/10 Klanttevredenheid
  • Gratis verzending vanaf €25,-

Alles wat je moet weten over een glutenvrij dieet

Geplaatst op: 07-01-2020 14:02

Wat zijn gluten eigenlijk en wanneer heb je baat bij een glutenvrij dieet? In deze blog lees je alles over glutenintolerantie, hoe je het herkent en hoe je een gezond glutenvrij dieet kan volgen.

Brown Wheat Under Blue Sky

Gluten, wat is dat eigenlijk?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort) en in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.

Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, daarom heeft Bakker Leo Glutenvrij geen haver in de bakkerij. Zo kunnen wij garanderen dat onze producten 100% glutenvrij zijn.

Wanneer heb je baat bij een glutenvrij dieet?
Een glutenvrij dieet is dé uitkomst voor mensen die intolerant zijn voor gluten. Heb je klachten en vraag je je al een tijd af wat je mankeert? Vage of heftige buikklachten, diarree of juist obstipatie, een opgeblazen gevoel of vaak een bolle buik? Mogelijk ijzertekort of bloedarmoede of een vermoeidheid die maar niet overgaat? Of loopt je kind rond met buikpijn, eten ze moeilijk, zijn ze vaak moe en hebben ze misschien zelfs een groeiachterstand?

Als je één of meerdere van deze symptomen herkent kan dat erop duiden dat jij of je kind niet tegen gluten kan. Een glutenvrij dieet kan dan uitkomst bieden! Er zijn verschillende gluten gerelateerde aandoeningen zoals coeliakie, ziekte van Dühring en Glutensensitiviteit.

Coeliakie
Coeliakie, oftewel glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte en dus geen allergie! Het is een aandoening waarbij door het eten van gluten de darmen beschadigen.

De meeste mensen die glutenintolerant zijn, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen. Het duurt een aantal maanden tot jaren voordat de wand van de dunne darm volledig is hersteld.

Glutensensitiviteit (NCGS)
Gevoelig voor gluten en geen coeliakie of tarwe-allergie? Misschien is het glutensensitiviteit, ook genoemd: Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS). Mensen met glutensensitiviteit hebben verschijnselen die zowel doen denken aan coeliakie, als aan het prikkelbare darmsyndroom. Probeer in overleg met je arts een glutenvrij dieet voor een periode om te kijken of dit een positief effect voor jou heeft.

Ziekte van Dühring (Dermatitis herpetiformis)
Heb je altijd last van jeukende blaasjes, bultjes of blaren? En zitten ze vooral op de buitenkant van je ellebogen, op je knieën, schouders en billen? Het kan zijn dat dermatitis herpetiformis, ook wel ziekte van Dühring, de oorzaak is. Niet iedereen met coeliakie heeft dermatitis herpetiformis. Maar omgekeerd heeft wel vrijwel iedereen met dermatitis herpetiformis beschadigingen in de dunne darm. Bij mensen met dermatitis herpetiformis zijn deze echter minder ernstig dan bij mensen met coeliakie.

Wil je meer weten over glutenintolerantie? Lees verder op de site van het NCV

Hoe leef je gezond met een glutenvrij dieet?
Je bent eruit! Je eet nu een tijdje glutenvrij en je merkt duidelijk een positief verschil. Maar veel glutenvrije producten bevatten veel suiker, vet en zout en weinig vezels. Omdat ze voor iemand met een glutenvrij dieet tot de dagelijkse kost behoren, loop je de kans om teveel ongezonde voedingstoffen binnen te krijgen en te weinig vezels. Hoe volg je dan een gezond glutenvrij dieet?

Begin bij de basis, zorg voor gezonde maaltijden. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. De basis begint met twee broodmaaltijden per dag en de warme maaltijd. Het is dus belangrijk om een gezonde vervanger te vinden voor brood dat lekker én gezond is. Bakker Leo Glutenvrij denkt graag met je mee en heeft daarom verschillende gezonde glutenvrije broden in het assortiment.