- 100% Glutenvrij gecertificeerd
- Altijd vers brood
- 9.7/10 Klanttevredenheid
- Gratis verzending vanaf €30,-
Feiten en Fabels over gluten
Geplaatst op: 17-01-2022 14:00
Er heerst vaak nog veel onduidelijkheid wanneer het over het onderwerp ‘gluten’ gaat. Welke uitspraken over gluten zijn waar en welke niet? In deze blog zet Bakker Leo Glutenvrij de veel voorkomende feiten en fabels voor je op een rij.
#Glutenvrij en tarwevrij is hetzelfde
Fabel: Een glutenvrij product is niet automatisch een tarwevrij product. Andersom is een tarwevrij product ook niet altijd glutenvrij. Voor mensen met coeliakie kan dit soms erg verwarrend zijn. Tarwe is het meest voorkomende graansoort ter wereld en er bestaan veel verschillende soorten van. Tarwe bevatten gluten, een groep eiwitten dat voorkomt in het kiemwit van sommige granen. Wanneer iemand coeliakie heeft wordt na het eten van gluten de lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem. Bij een tarweallergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarweproducten aan en niet de eigen lichaamscellen.
Naast het feit dat Bakker Leo 100% glutenvrij is, houden we ook rekening met andere allergenen. Zo kunnen mensen met andere allergieën of intoleranties ook genieten van onze verse glutenvrije producten. Onze glutenvrije producten zijn ook 100% tarwevrij, -notenvrij en -pindavrij en een groot deel van onze glutenvrije producten zijn ook lactosevrij en melkvrij.
#Je kunt best een keer gluten eten als je coeliakie hebt
Fabel: Wanneer er tijdens een glutenvrij dieet toch gluten worden gegeten kunnen er ontstekingen ontstaan in de dunne darm. Lichamelijke klachten hiervan zijn buikklachten (diarree), misselijkheid en braken, vermoeidheid, hoofdpijn en grieperig voelen. De klachten na het eten van gluten kunnen heel erg verschillen, dit ligt ook aan de hoeveelheid gluten die iemand heeft gegeten en hoe gevoelig deze persoon is voor gluten. Sommige krijgen direct klachten, anderen pas na een aantal dagen. Het kan zijn dat er zelfs helemaal geen klachten optreden, dit wil echter niet zeggen dat de darmwand niet beschadigd is geraakt! Het eten van gluten is daarom altijd schadelijk voor iemand met coeliakie of glutensensitiviteit.
Bij Bakker Leo krijgt jouw brood krijgt alle aandacht die het verdient en nodig heeft, want er mogen onder geen beding gluten in je boterham komen. Die garantie is er en wordt aangetoond met het logo ‘glutenvrij’. Van de grondstoffen in het veld, tot het transport en de aankomst in de bakkerij: Bakker Leo Glutenvrij garandeert een glutenvrije keten. De glutenvrije broden worden gebakken in een gecertificeerde glutenvrije bakkerij die voldoet aan de allerhoogste kwaliteitseisen en –standaarden.
#De hype van glutenvrij heeft naast voordelen ook nadelen
Feit: Door de hype van glutenvrij eten is het aanbod in de winkels enorm toegenomen. Schappen met glutenvrije artikelen zijn soms 3x zo groot geworden als voorheen. Toch zijn er ook nadelen ontstaan tijdens de hype. Doordat veel mensen vrijwillig glutenvrij gaan eten wordt deze ziekte minder serieus genomen. Een voorbeeld hiervan is terug te zien in de horeca. Het klinkt voor restaurants interessant om ‘glutenvrij’ op de kaart te zetten, terwijl de kok vaak niet genoeg kennis heeft om 100% glutenvrije gerechten te bereiden. Dit kan vervelend tot zelfs gevaarlijk zijn voor de mensen met coeliakie.
Bij Bakker Leo ben je gegarandeerd van 100% glutenvrij eten. Wil je deze garantie ook om onbezorgd te kunnen uiteten? Kies dan een restaurant met het keurmerk ‘Lekker Glutenvrij’. Restaurants met dit keurmerk zijn gecontroleerd en krijgen een jaarlijkse check door een extern auditbureau.
#Glutenvrij eten is heel gezond
Fabel: Een glutenvrij dieet is niet per definitie ongezond. Maar om gezond te leven is er meer dan nodig dan enkel glutenvrij eten. Producten met gluten bevatten vaak ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en vezels. Het is daarom belangrijk om met vervangende producten deze missende voedingsstoffen alsnog binnen te krijgen.
Veel glutenvrije producten zijn gemaakt van minder volwaardige meelsoorten zoals mais of rijstmeel en bevatten extra toevoegingen zoals vet, suiker of zout ter compensatie van de smaak en textuur van gluten.
Bij Bakker Leo wordt het glutenvrije brood altijd vers op bestelling gebakken. Hierdoor hoeven we geen extra suikers of conserveringsmiddelen toe te voegen om het langer houdbaar te maken. Daarnaast hebben we, naast het feit dat het net zo lekker als gewoon brood moet smaken, ook gelet op de voedingswaardes in het brood. Zo bevat ons glutenvrij bruin brood 9,5 gram vezels per 100 gram brood. Dat is minimaal evenveel als gewoon volkorenbrood.