- 100% Glutenvrij gecertificeerd
- Altijd vers brood
- 9.7/10 Klanttevredenheid
- Gratis verzending vanaf €30,-

Alles wat je moet weten over glutenvrij eten
Geplaatst op: 31-05-2022 14:39
Het glutenvrije dieet. Veel van onze klanten hoeven er al niet meer over na te denken wat ze wel en niet kunnen eten. Maar wanneer je net te horen krijgt dat jij of je kind glutenvrij moet gaan eten, of je hoeft zelf niet glutenvrij te eten maar je moet een lunch of feestje organiseren waarbij iemand glutenvrij eet. Dan kan het een hele zoektocht zijn. We helpen je graag op weg!
Wat zijn gluten?
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in tarwe (waaronder spelt en khorasan tarwe), rogge en gerst (gort) en in producten die van deze granen zijn gemaakt. Denk aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart. Het zit ook verstopt in producten waar je het niet direct in verwacht. Bijvoorbeeld in de ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), in sauzen, sommige snoepjes, ijssoorten en bier.
Haver is vaak gecontamineerd (besmet) en daardoor niet zonder meer veilig te gebruiken in een glutenvrij dieet, daarom heeft Bakker Leo Glutenvrij geen haver in de bakkerij. Zo kunnen wij garanderen dat onze producten 100% glutenvrij zijn.
Wat is coeliakie?
Een glutenvrij dieet is dé uitkomst voor mensen die intolerant zijn voor gluten. Heb je klachten en vraag je je al een tijd af wat je mankeert? Vage of heftige buikklachten, diarree of juist obstipatie, een opgeblazen gevoel of vaak een bolle buik? Mogelijk ijzertekort of bloedarmoede of een vermoeidheid die maar niet overgaat? Of loopt je kind rond met buikpijn, eten ze moeilijk, zijn ze vaak moe en hebben ze misschien zelfs een groeiachterstand? Als je één of meerdere van deze symptomen herkent kan dat erop duiden dat jij of je kind niet tegen gluten kan. Een glutenvrij dieet kan dan uitkomst bieden!
Coeliakie, oftewel glutenintolerantie, is een auto-immuunziekte en dus geen allergie! Het is een aandoening waarbij het lichaam zelf de darmen beschadigd door het eten van gluten. Hierdoor kunnen de darmen niet meer alle voedingsstoffen opnemen en ontstaan er klachten zoals hierboven beschreven. Een kruimel of een spoor van gluten kan al de boosdoener zijn waardoor iemand wel twee weken ziek kan zijn omdat de darmen daarna de tijd nodig hebben om weer te herstellen.
De meeste mensen die glutenintolerant zijn, voelen zich al beter na enkele dagen glutenvrij dieet. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen. Het duurt een aantal maanden tot jaren voordat de wand van de dunne darm volledig is hersteld.
Waar moet ik op letten als er iemand glutenvrij eet?
Omdat een kruimel of een spoor van gluten al erge gevolgen kan hebben, is het heel belangrijk dat al het eten dat de persoon met de glutenintolerantie gaat eten, niet in aanraking is gekomen met producten met gluten of met voorwerpen die eerder in aanraking zijn geweest met gluten.
Hierbij een paar tips om te zorgen dat het glutenvrije eten ook echt glutenvrij blijft:
- Zorg dat het glutenvrije eten altijd goed verpakt is, zodat er geen kruimel op kan waaien bijvoorbeeld en andere mensen er niet zomaar aan kunnen komen. Plak er een label op dat het glutenvrij is, zodat mensen dit zien.
- Zorg dat je het glutenvrije eten altijd met een apart mes, aparte snijplank en op een apart bord bewerkt. Je kan dus niet met hetzelfde mes eerst een gewoon broodje smeren en vervolgens een glutenvrij broodje, want hierdoor kunnen er sporen van gluten op het glutenvrije broodje komen.
- Zorg ervoor dat er ook aparte bakjes zijn met boter en ander soort beleg. Wanneer iemand een gewoon broodje smeert met boter, kan in het bakje boter gluten komen. Iemand die glutenvrij moet eten, kan dan niet meer boter gebruiken uit dat bakje.
- Kijk goed op verpakkingen als je twijfelt of het glutenvrij is. Bij de allergenen kan staan dat het wel sporen van gluten kan bevatten. Om zeker te zijn dat iets 100% glutenvrij is, kan je letten op het logo voor gecertificeerde glutenvrije producten – zie het plaatje hieronder.
Hoe zorg ik voor gezond glutenvrij eten?
Glutenvrij brood is niet per definitie gezond. Sommige mensen denken dat een glutenvrij dieet gezond is, maar het dieet is puur uit noodzaak omdat ze anders ziek worden. Wanneer je geen glutenintolerantie hebt, is het niet verstandig om opeens geheel glutenvrij te gaan eten. Dit is omdat je dan een eenzijdig eetpatroon krijgt waardoor je voedingsstoffen als vitamine B en E en ijzer snel misloopt.
In de supermarkten zie je steeds meer glutenvrije producten en de keuze wordt gelukkig steeds groter. Maar veel van deze producten zijn niet gezond. Ze zijn glutenvrij gemaakt, maar daardoor bevatten ze vaak extra veel suiker, zout en onnodige toevoegingen om het bijvoorbeeld langer houdbaar te maken.
Bakker Leo is glutenvrij brood gaan bakken omdat we graag gezond en vers glutenvrij brood willen aanbieden, zonder alle ongezonde toevoegingen en met gezonde vezels en eiwitten.
Wanneer je een glutenvrij dieet moet volgen omdat je coeliakie of een andere reden hebt waarom je het niet kan verdragen, is het verstandig om samen met een diëtist te kijken of je met je nieuwe eetpatroon wel alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.
Belangrijke eigenschappen van een gezond brood zijn veel vezels en eiwitten, de aanwezigheid van jodium, weinig suikers en weinig verzadigde vetten. Onze glutenvrije broden bevatten gemiddeld meer vezels dan een normaal bruin brood. Daarnaast gebruiken wij, in tegenstelling tot kant-en-klaar glutenvrij brood, gewoon bakkerszout met jodium. Je krijgt dus net zoveel jodium binnen als bij het eten van gewoon brood. Verder heeft Bakker Leo Glutenvrij bij het ontwikkelen van de lekkere broden zo min mogelijk suikers en vetten toegevoegd dan strikt noodzakelijk om het brood zo gezond mogelijk te houden.
Glutenvrij bruin brood en glutenvrije bruine bollen
Onze glutenvrije bruine broden en bolletjes zijn gemaakt met als uitgangspunt dat het een gezonde basis moet zijn voor de dagelijkse broodmaaltijden tijdens het ontbijt en de lunch. De broden en bolletjes bevatten 9,5 tot 10,5 gram vezels per 100 gram. Dit staat gelijk aan het vezelgehalte in normaal volkoren brood en maakt het een goed alternatief hiervoor. Daarnaast bevatten onze broden en bolletjes ongeveer 5 gram eiwitten per 100 gram. Dit zijn goede bouwstoffen voor je lichaam. In ons glutenvrije bruin brood en glutenvrije bruine bolletjes gebruiken we ook gejodeerd bakkerszout, zo krijg je de nodige hoeveelheid jodium binnen wanneer je dagelijks ontbijt of luncht met deze producten.