• 100% Glutenvrij gecertificeerd
  • Altijd vers brood
  • 9.7/10 Klanttevredenheid
  • Gratis verzending vanaf €30,-

Alles wat je altijd al had willen weten over Glutenvrij brood!

Geplaatst op: 16-09-2022 13:27

Welk brood is glutenvrij? Hoe smaakt glutenvrij brood? Is het eigenlijk wel voedzaam? Hoe vind ik lekker glutenvrij brood? Glutenvrij brood is in zoveel opzichten anders dan gewoon brood. We beantwoorden al je brandende vragen en meer!

Wat mag je niet eten als je geen gluten mag?

Als je glutenvrij moet eten, mag je geen producten met glutenbevattende granen meer eten. Glutenbevattende granen zijn bijvoorbeeld tarwe, rogge en gerst. Producten die je niet meer mag eten zijn bijvoorbeeld brood, pasta, koekjes, gebak, muesli en pizza.

Let ook op met bewerkt voedsel, hier zit vaak tarwe of een ander glutenbevattend graan in verwerkt. Producten waar vaak gluten in zitten zijn bijvoorbeeld soepen, sauzen, kruidenmixen en gepaneerd vlees.

Daarnaast moet je opletten dat het product niet in aanraking is geweest met gluten, want sporen van gluten kunnen al de boosdoener zijn. Controleer altijd de verpakking van een product. Als hier bij de allergenen informatie staat ‘kan sporen van gluten bevatten’, dan is het niet veilig.

Is haver glutenvrij?

Haver is een heel gevaarlijk ingrediënt als je glutenvrij moet eten. Het is namelijk van zichzelf glutenvrij en een erg gezond alternatief, maar vaak komt het wel in aanraking met gluten tijdens het oogsten of verwerken van het product. Staat HAVER dikgedrukt en/of in hoofdletters in de ingrediëntenlijst op het product, dan betekent het dat het een allergeen bevat dat meestal gluten is en is het niet veilig om te eten. Let daarnaast op het ‘glutenvrij-keurmerk’, dan weet je zeker dat het glutenvrij is.

In het plaatje hieronder staat er dat het 100% haver is, maar omdat het dikgedrukt is kan het toch sporen van glutenbevattende granen bevatten zoals tarwe of gerst. Niet veilig dus!

Afbeelding met tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Bakker Leo neemt geen risico met haver. Wij verwerken het dus niet in onze bakkerij en je zal het nooit tegenkomen in één van onze producten.

Welk brood bevat geen gluten?

Normaal brood is doorgaans gemaakt op basis van tarwe. Glutenvrij brood mag geen granen bevatten waar gluten in zitten, of de gluten moeten uit het graan zijn gehaald zoals glutenvrij tarwezetmeel. Glutenvrij brood kan je herkennen aan het ‘glutenvrij-keurmerk’. Brood zonder gluten is vaak gemaakt op basis van glutenvrij tarwezetmeel, rijstmeel, maismeel of tapiocazetmeel.

Is spelt brood glutenvrij?

Velen denken dat spelt glutenvrij is, maar niets is minder waar. Spelt bevat gewoon gluten, net als tarwe. Spelt is de afgelopen jaren erg populair geworden omdat er werd beweert dat het gezonder, lichter verteerbaarder en zelfs veilig zou zijn voor mensen met coeliakie.

Spelt is natuurlijk een ander soort graan dan tarwe. Echter is nooit bewezen dat mensen met coeliakie dit wel kunnen eten, ze worden er net zo goed ziek van als de gluten uit tarwe. Mensen met een andere aandoening of overgevoeligheid kunnen er misschien wel belang bij hebben, maar het is nooit bewezen. Het grootste verschil tussen spelt en tarwe is eigenlijk alleen smaak en structuur en niks meer.

Is glutenvrij brood ook tarwevrij?

Glutenvrij brood hoeft niet altijd ook tarwevrij te zijn. Sommige glutenvrije bakkers gebruiken glutenvrij tarwezetmeel. Dit is bewerkt tarwe waar het eiwit gluten is uitgehaald. Het meel wordt getest op gluten. Als het onder de grens van 20 ppm gluten blijft, mag het volgens de Europese wetgeving ‘glutenvrij’ worden genoemd. Echter kunnen mensen met een erge vorm van overgevoeligheid of coeliakie toch last ervaren van dit ‘glutenvrij’ tarwezetmeel. Je hoeft niet meteen klachten te ervaren van glutenvrij tarwezetmeel, maar het kan wel de darmwand aantasten waardoor je lichaam minder gezonde voedingsstoffen kan opnemen.

Bakker Leo vindt dat glutenvrij ook echt VRIJ van gluten moet zijn. Daarnaast willen we ook graag brood bakken voor mensen die geen tarwe mogen eten door een tarweallergie. Wij gebruiken daarom geen glutenvrij tarwezetmeel in onze bakkerij. Zo hebben we niet te maken met een gekke regel van 20 ppm gluten maar is alles bij ons gewoon 100% glutenvrij en kan het ook geen sporen van gluten bevatten. Normaal is glutenvrij brood dus niet altijd tarwevrij, maar bij Bakker Leo wel!

Hoe kun je zien of iets glutenvrij is?

Om te weten of een product glutenvrij is, moet je 3 dingen controleren.

  1. Zoek naar een ‘glutenvrij-keurmerk’ op de verpakking of in de beschrijving van het product op de website. Als dit er op staat weet je zeker dat het glutenvrij is.
  2. Lees de allergenen informatie na. Als hier het allergeen gluten staat vermeld, of ‘sporen van gluten’ dan is het niet veilig om te eten. Als dit er niet op staat moet je altijd nog punt 3 controleren.
  3. Lees de ingrediëntenlijst na. Het is volgens de wetgeving verplicht om ingrediënten die een allergeen bevatten dikgedrukt en/of in hoofdletters te vermelden in de lijst. Hieruit is soms niet meteen duidelijk dat het om het allergeen gluten gaat. Haver is bijvoorbeeld van zichzelf glutenvrij, maar staat het in hoofdletter en/of dikgedrukt in de ingrediëntenlijst, dan is het vaak in aanraking geweest met gluten en kan dus sporen van gluten bevatten. Staat er dus een ingrediënt dikgedrukt of in hoofdletter in de lijst. Ga na om welk allergeen het dan gaat.

 

BBQ pakket Glutenvrij - Bockje Bathmen Slijterij - Catering - Tentverhuur -  Partyverhuur

Is glutenvrij brood gezonder dan normaal brood?

Glutenvrij brood is niet standaard gezonder van normaal brood, het is vaak zelfs ongezonder. Onterecht werd de laatste paar jaar beweert dat glutenvrij brood gezonder zou zijn en glutenvrij eten werd hierdoor een ‘gezonde hype’. Dit was niet alleen misleidend voor de mensen die gezonder wilden eten, maar mensen kregen hierdoor ook een verkeerd beeld bij mensen die echt glutenvrij moesten eten omdat ze anders ziek worden. Nog steeds denken veel mensen door deze hype dat het geen kwaad kan dat mensen die glutenvrij moeten eten af en toe gluten binnen krijgen.

Glutenvrij brood is dus niet gezonder dan normaal brood. Maar als je niet tegen gluten kan, is het wel noodzakelijk om dit alternatief voor brood te eten. Anders beschadigd de darmwand en kan het lichaam geen voedingsstoffen meer opnemen.

Glutenvrij brood is vaak ongezonder dan normaal brood door de grote hoeveelheid toegevoegde suikers en het gebruik van ‘lege’ meelsoorten met weinig vezels en andere voedingsstoffen. Controleer altijd de voedingswaardes van een brood en let op minimaal 6 gram vezels per 100 gram brood en maximaal 3 gram suiker per 100 gram brood. Er zit altijd een klein beetje suiker in brood dat van nature aanwezig is in het meel en vaak wordt er ook een klein beetje toegevoegd zodat het gist goed zijn werk kan doen. Een maximum van 3 gram per 100 gram brood is een goede graadmeter zodat je niet teveel suiker binnen krijgt tijdens het eten van de dagelijkse broodmaaltijden.

Welk glutenvrij brood is gezond?

Om te bepalen of glutenvrij brood gezond is moet je op een paar dingen letten zoals het vezelgehalte, suikergehalte en eiwitgehalte. Daarnaast is het belangrijk dat er jodium is toegevoegd aan het brood.

Normaal wordt er geadviseerd om volkorenbrood te eten vanwege het hoge vezelgehalte, voor glutenvrij brood is dit moeilijk te vinden omdat het vaak niet van een graansoort is gemaakt en daarom geen volkoren mag heten. Let daarom goed op het vezelgehalte in het glutenvrije brood. Een brood met bijvoorbeeld minimaal 6 gram vezels per 100 gram brood is een goede graadmeter. Dan is het glutenvrije brood officieel rijk aan vezels en krijg je, naast het dagelijkse portie groente en fruit, genoeg vezels per dag binnen. Een goed voorbeeld is het glutenvrij bruin brood van bakker Leo, dit bevat 9,5 gram vezels per 100 gram brood.

Hoe smaakt glutenvrij brood?

Er zit heel veel variatie in de smaak van glutenvrij brood. Omdat glutenvrij brood van heel veel soorten meel gemaakt kan worden en de manier van bereiden en verpakken ook van invloed is op de smaak van het brood. Brood gemaakt met rijstmeel smaakt bijvoorbeeld heel anders dan brood gemaakt met glutenvrije tarwezetmeel en als het brood verpakt is in een zuurstofarme verpakking, zorgt dit voor een heel andere smaak dan wanneer het vers wordt ingepakt in een gewone broodzak.

Zoek je brood dat het dichtst in de buurt komt bij de smaak van gewoon brood van de bakker? Dan is het glutenvrije brood van Bakker Leo een echte aanrader. Dit wordt vers gebakken op bestelling en wordt in een gewone broodzak verpakt zonder extra toevoegingen om het langer houdbaar te maken. Thuis kan je het makkelijk in vriezen om het langer te bewaren.

Afbeelding met persoon, vasthouden, hand, stuk

Automatisch gegenereerde beschrijving

Welke bakker verkoopt glutenvrij brood?

Niet iedere bakker bakt ook glutenvrij brood. Dit komt omdat glutenvrij brood absoluut niet in aanraking mag komen met gewoon brood. Sporen van gluten kunnen namelijk al de boosdoener zijn voor mensen met coeliakie. Hierdoor wagen niet veel bakkers zich aan het bakken van glutenvrij brood. Veel bakkerswinkels verkopen wel glutenvrij brood vanuit de vriezer, dit kopen ze in bij een gecertificeerde glutenvrije bakkerij. Soms ligt dit brood hier dan al een paar weken of maanden in de vriezer waardoor de kwaliteit echt achteruit gaat, geen aanrader dus. Gecertificeerde glutenvrije bakkerijen zijn niet veel te vinden, gelukkig kan je tegenwoordig alles online vinden en ook online bestellen. Ook bij Bakker Leo kan je eenvoudig online bestellen, je brood wordt de volgende bakdag vers gebakken en daarna thuis bezorgd per pakketpost.

Let er op dat je wel bij de glutenvrije bakker zelf bestelt. Soms kan je ook via een grotere glutenvrije webshop bestellen, maar vers brood is dan langer onderweg omdat de webshop tussen de bakkerij en jou zit. Of ze laten het wel direct vanuit de bakkerij naar jou sturen, maar dan moet je vaak langer wachten omdat de bestelling eerst nog van de webshop bij de bakkerij moet komen.

Waar koop ik lekker glutenvrij brood?

Lekker glutenvrij brood is natuurlijk een kwestie van smaak. Houdt je van luchtig of vast brood? Eet je altijd al glutenvrij of moet je opeens van gewoon brood naar glutenvrij brood? Heb je voorkeur voor vers brood of mag het ook lang houdbaar zijn? Vers glutenvrij brood is uiteraard lekkerder dan lang houdbaar brood. Heb je genoeg ruimte in de vriezer voor een voorraadje? Ga dan voor vers gebakken glutenvrij brood. Weet je antwoord op al deze vragen? Dan kan je gerichter zoeken wat de zoektocht een stuk makkelijker en hopelijk korter maakt.

Lees daarnaast reviews! Denk je lekker brood gevonden te hebben, kijk dan bijvoorbeeld op google bij de recensies. Zo kan je een goed en eerlijk beeld vormen van wat anderen vinden van het glutenvrije brood.

Ben je benieuwd naar recensies over het glutenvrije brood van bakker Leo? Die lees je hier!

Afbeelding met brood

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wat is het lekkerste glutenvrije brood?

Het lekkerste glutenvrije brood is voor iedereen erg persoonlijk. Houd je van wit brood, donker brood of ga jij voor zoveel mogelijk pitten en zaden? Bakker Leo heeft voor iedereen het lekkerste glutenvrije brood. Alles wordt vers gebakken op bestelling en een dag later al bij je thuis bezorgd. Klaar om meteen van de smullen of in de vriezer te bewaren voor later.

Voor kinderen is het lekkerste glutenvrije brood vaak gewoon wit- of bruin brood. Of ga voor het lekkere korstje van het witte- of bruine tijgerbrood. Naast dat het lekker is, bevat het ook genoeg vezels en gejodeerd zout.

Ga je liever voor donkerder brood met veel pitten en zaden? Dan heeft bakker leo de keuze uit meerzadenbrood, zonnebloempittenbrood en donker meergranenbrood vitaal. Genoeg variatie om van te genieten tijdens je ontbijt en lunch!

Houdt je van echt vers gebakken brood dat net uit de oven komt? Bestel dan één van onze vloerbroden. Deze moet je thuis nog even afbakken. Zo krijgt het brood weer een lekker knapperig korstje en ruikt je huis héérlijk naar vers gebakken brood! Er is keuze uit wit-, bruin- en meerzaden vloerbrood.