- 100% Glutenvrij gecertificeerd
- Altijd vers brood
- 9.7/10 Klanttevredenheid
- Gratis verzending vanaf €30,-
Krijg je als glutenvrije eter wel voldoende jodium binnen?
Geplaatst op: 13-07-2023 14:56
Steeds meer mensen moeten glutenvrij eten. Dit komt bijvoorbeeld doordat je coeliakie hebt, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam negatief reageert op gluten. Wel is het belangrijk om rekening te houden met mogelijke voedingstekorten. Een veelvoorkomend tekort dat kan optreden bij een glutenvrij dieet is jodium tekort. Maar wat betekent een jodium tekort voor jou als glutenvrije eter en wat kun je doen om dit te voorkomen?
Wat houdt een glutenvrij dieet in?
Glutenvrij eten houdt in dat voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals tarwe, gerst en rogge, worden vermeden. Mensen met coeliakie moeten gluten volledig uit hun dieet elimineren, terwijl mensen met een glutengevoeligheid mogelijk al geen last ergens van krijgen als ze minder gluten innemen.
Jodium en de rol ervan in het lichaam.
Jodium is een essentieel spoorelement dat nodig is voor een gezonde schildklierfunctie en de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen reguleren de stofwisseling, groei en ontwikkeling, en spelen een cruciale rol bij het handhaven van een gezond metabolisme. Je metabolisme is de snelheid van de stofwisseling in je lichaam. Stofwisseling is de manier waarop je lichaam voedingsstoffen omzet naar energie. Heb je een traag werkend metabolisme, dan kan dit ervoor zorgen dat je snel aankomt en moeite hebt met afvallen. Wanneer je een snelwerkend metabolisme hebt, dan zal je mindersnel aankomen en makkelijker afvallen.
De relatie tussen glutenvrij eten en jodium tekort.
Veel voedingsmiddelen die gluten bevatten zijn natuurlijke bronnen van jodium. Zuivelproducten, eieren en schelp- en schaaldieren zijn ook natuurlijke bronnen van jodium. Brood is een belangrijke bron van jodium. Dit komt doordat de overheid heeft gekozen voor het toevoegen van jodium aan zout. Wanneer je overschakelt naar een glutenvrij dieet is het belangrijk om alternatieve jodiumrijke voedingsmiddelen binnen te krijgen om het te kort aan jodium te voorkomen.
Jodiumrijke voedingsmiddelen die geschikt zijn voor een glutenvrij dieet zijn onder anderen vis en schaaldieren, dit zijn uitstekende bronnen van jodium. Ze kunnen gemakkelijk worden opgenomen in een glutenvrij dieet. Denk ook aan zeewier en zeegroenten, deze kunnen makkelijk worden toegevoegd aan salades, soepen of gebruikt worden als smaakmaker. Ook heb je jodiumrijk zout, ook wel bekend als gejodeerd zout/bakkers zout, deze kun je makkelijk gebruiken bij het koken. Wij voegen dit zout toe aan al onze broodproducten.
We raden wel aan om een diëtist in te schakelen als je een glutenvrij dieet volgt. Zij geven goede en passende adviezen die je kan volgen naast je dieet zodat je voldoende voedingstoffen binnen krijgt.
Jodium te kort proberen te voorkomen met Bakker LEO glutenvrij.
Wij voegen aan de volgende producten bakkerszout toe: broden, bollen, afbakbroodjes, citroencake, muffins en eierkoeken. We krijgen regelmatig de vraag of we onze producten ook zonder zout zouden willen bakken. Dit doen wij bewust niet, aangezien het heel belangrijk is om jodium binnen te krijgen. Daarom vinden wij het fijn dat onze producten een bron van jodium kunnen zijn voor jullie. Dus laat het bakkerszout je er niet van weerhouden om brood bij ons te kopen, dit zout is toch beter voor je dan je denkt. 😉
Heeft u nog vragen, dan kunt u ons bereiken via de mail: glutenvrij@bakkerleo.nl