- 100% Glutenvrij gecertificeerd
- Altijd vers brood
- 9.7/10 Klanttevredenheid
- Gratis verzending vanaf €30,-
FODMAP-dieët in samenwerking met de diëtiste
Geplaatst op: 08-01-2024 15:10
Heb je last van een gevoelige maag en darmen? Dan heb je misschien weleens gehoord van het FODMAP-dieet, een dieet dat steeds populairder wordt onder mensen met darmklachten zoals het prikkelbare darm syndroom. Hoewel het misschien ingewikkeld lijkt, zijn er manieren om het FODMAP-dieet gemakkelijker te maken en toch te genieten van lekkere producten, zoals ons versgebakken brood. In deze blog ontdek je meer over het FODMAP-dieet en hoe je jouw maaltijden kunt aanpassen zonder alle lekkere dingen te moeten laten.
Wat is het FODMAP-dieet?
FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. FODMAPs zijn een groep koolhydraten die niet volledig verteerd of opgenomen worden in onze darmen. Wanneer FODMAPs de dunne darm bereiken, trekken ze water aan. Wanneer ze in de dikke darm terechtkomen, worden FODMAP’s gefermenteerd door darmbacteriën, waardoor gas ontstaat. Het extra gas en water zorgen ervoor dat de darmwand uitrekt en uitzet. Omdat mensen met het prikkelbare darmsyndroom een zeer gevoelige darm hebben, veroorzaakt dit klachten, zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel, krampen en andere darmklachten.
Het FODMAP-dieet bestaat uit drie fasen:
Eliminatiefase: voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte worden tijdelijk uit het dieet verwijderd.
Herintroductiefase: verschillende FODMAP’s worden geleidelijk weer toegevoegd aan het dieet.
Personalisatiefase: de individuele tolerantieniveaus worden bepaald.
Dit houdt in dat je 6 weken lang alle FODMAP’s vermijdt. Daarna worden ze langzaam weer toegevoegd aan je dieet. In deze herintroductiefase kun je aangeven wanneer je ergens last van hebt en welke klachten je ervaart. Op deze manier wordt er gekeken welke voedingsstoffen je wel of niet kan verdragen.
FODMAP-dieet veelgestelde vragen
Veel voedingsmiddelen zijn FODMAP-rijk. Een paar voorbeelden zijn peulvruchten, koolsoorten, knoflook, ui, melk en glutenbevattende graanproducten zoals tarwebrood. Omdat je veel voedingsmiddelen moet laten staan is het niet makkelijk om het FODMAP-dieet zonder begeleiding te volgen. Een diëtist of voedingskundige kan je hier het beste bij helpen.
Diëtist Desiré van der Kruk begeleidt mensen met het FODMAP-dieet en beantwoordt vijf veelgestelde vragen.
Hoe weet ik of een product FODMAP-arm is?
Monash University, de bedenkers van het dieet, hebben een app ontwikkeld waarbij je bij elk voedingsmiddel kunt zien hoeveel je ervan kunt eten.
Dit zijn met name internationale producten. Hagelslag vind je er bijvoorbeeld niet terug. Bij veel producten zoals broodbeleg, koek, gebak en glutenvrij brood zul je op de ingrediëntenlijst moeten kijken. Ook glutenvrije producten zijn niet altijd FODMAP-arm.
Welke broden zijn FODMAP-arm?
De meeste glutenvrije producten van SCHÄR passen in het FODMAP-dieet. Deze kun je in elke supermarkt vinden. Veel mensen die dit dieet volgen, missen vers brood. Daarom raad ik ook altijd Bakker Leo aan. Bij elk product van Bakker Leo staat vermeld of het geschikt is voor het FODMAP-dieet.
Is het FODMAP-dieet een glutenvrij dieet?
Ja en nee. Het is wat ingewikkeld. Mensen met een intolerantie voor gluten, zoals bij coeliakie, kunnen helemaal geen producten met gluten verdragen. Bij het FODMAP-dieet zijn kleine hoeveelheden wel toegestaan. Zo krijgen de meeste mensen met het prikkelbare darmsyndroom geen last van 1 snee witbrood, 2 beschuitjes of 1 speculaasje. Ze reageren op een stofje (fructanen) in glutenbevattende granen zoals tarwe, gerst en rogge, maar niet op de gluten zelf. Je zou het wel als een glutenvrij dieet kunnen zien omdat er wordt geadviseerd om glutenvrije producten te eten.
Moet ik producten met suiker vermijden bij het FODMAP-dieet?
Sommige suikers dien je te beperken, zoals lactose en fructose. Lactose is een melksuiker die van nature in melk zit. Lactosevrije melkproducten zijn een goed alternatief als je het FODMAP-dieet volgt. Je kunt lactosevrije melk, yoghurt en kwark kopen in de supermarkt. Fructose is een fruitsuiker die onder andere in honing en fruit zit. Kleine hoeveelheden fructose en lactose zijn toegestaan in het FODMAP-dieet. Fruitsoorten zoals blauwe bessen, clementines, Zespri kiwi’s en papaja’s zijn laag in fructose en kun je met een gerust hart eten tijdens het FODMAP-dieet.
Andere suikers zoals tafelsuiker hoef je niet te beperken. Het is dus niet dat je helemaal geen lekkernijen meer mag.
Welke belegsoorten zijn FODMAP-arm?
Goudse kaas en andere harde kazen, lactosevrije roomkaas, rosbief, kipfilet, ei, pindakaas, aardbeienjam en pure hagelslag zijn FODMAP-arm.
De belegsoorten die je dient te vermijden zijn onder andere vegetarische vleeswaren (deze zijn vaak op basis van soja), de meeste vleeswaren (deze bevatten meestal kruiden zoals ui en knoflook), appelstroop, honing en vruchtenhagel (fructose), chocopasta en hagelslag van melk- of witte chocolade (lactose).
Vers FODMAP-arm brood van Bakker Leo
Met ons versgebakken brood kun je nog steeds genieten van een heerlijke boterham tijdens het FODMAP-dieet.
Wij hebben een breed assortiment zonder toevoeging van onnodige FODMAP’s. Of het nou om een boterham, bolletje, muffin, cake of zelfs een koekje gaat. Je mag al onze producten hebben. Bij sommige producten moet je wel opletten met de innamehoeveelheid.
Bruinbrood producten: Maximaal 3 sneetjes brood of 2 bolletjes per eetmoment
Producten met krenten/rozijnen: Maximaal 2 sneetjes of 1 bolletje per eetmoment
Koeken: Maximaal 1 portie per eetmoment
Voor onze overige producten maakt de hoeveelheid niet uit, ook niet de producten met roomboter of melk. Dit komt doordat de hoeveelheid lactose/melk zo laag is dat het geen problemen geeft binnen het FODMAP-dieet.
Ons glutenvrije assortiment is erg geschikt om te eten tijdens het FODMAP-dieet. Neem daarom gerust een kijkje.
Ben je benieuwd naar onze FODMAP-arme producten? Bestel ons proefpakket en probeer het zelf!